Smaken: Forkullet

Du vet det knasende hjørnestykket på lasagnen, eller brownien? Eller smaken av løk som har blitt overstekt? Det forkullede laget på utsiden av en marshmallow, stekt over bålet? De bærer alle den umiskjennelige smaken av lett forbrent sukker. Men hva er det som er så interessant med akkurat denne smaken? Jo, hvis du varmebehandler sukker kan du faktisk oppnå en mer kompleks sødme, såfremt du ikke skrur opp varmen alt for mye. Da kan det nemlig bikke over til at sukkeret begynner å brenne, noe som heller vil føre til en bitrere smak på retten. En bitrere smak trenger ikke nødvendigvis å være noe negativt selvsagt, siden bitterhet ofte fungerer godt som supplement til ting som er veldig søte – men det er viktig å ha kontroll på hvilken smak man er ute etter. Kokker rundt om i verden bruker til og med vegetabilsk aske som en type krydder. Så neste gang du svir et ristet brød – finn frem litt honning, og nyt den bittersøte godsaken.
Smaken: Forkullet