Italiensk mandel- og sitronkake servert med LIBERTÉ Sitron

Denne italienske mandel- og sitronkaken er lettlagd, saftig, knallgod og glutenfri!

Den er laget av Fru Timian som selv mener at denne kaken er så god at det er nesten umulig å bare spise det ene stykket som du hadde tenkt. Spesielt når den serveres med sitronyoghurten fra LIBERTÉ!

<span>Italiensk mandel- og sitronkake</span> servert med LIBERTÉ Sitron

Ingredienser

  • Kakerøre:
  • • 250 g romtemperert smør
  • • 125 g sukker
  • • 125 g brunt strøsukker
  • • 1 ts vaniljesukker
  • • 250 g mandler
  • • 100 g polenta + litt til formen, kan erstattes med 100 g hvetemel
  • • 1 ts bakepulver
  • • 3 egg
  • • 3 sitroner, skallet fra alle og ¾ dl saft
  • Sitronsirup:
  • • 1 sitron, skall og ½ dl saft
  • • 50 g brunt strøsukker
  • • 1 ts vaniljesukker
  • Til servering:
  • • 1 boks Liberté sitronyoghurt

Fremgangsmåte

Kake:

  • Sett stekeovnen på 160 grader og smør en rundform på 22 cm i diameter. Legg bakepapir i bunnen av formen. Ha 1-2 ss polenta eller hvetemel i formen og rist formen sånn at polentaen fester seg langs kantene.
  • Pisk smør og de tre sukkervariantene lyst og luftig med en kjøkkenmaskin.Det tar 5-6 minutter. Mens det piskes, maler du mandlene. Du kan bruke en mandelkvern eller du kan kjøre mandlene i en matprosessor. Bland de malte mandlene med polenta (evt hvetemel) og bakepulver.
  • Pisk eggene inn i smør- og sukkerblandingen. Ha i ett og ett av eggene og skrap ned fra kanten for å få med alt. Skru ned hastigheten på kjøkkenmaskinen før du har i mandelblandingen og rører den inn.
  • Vask sitronene godt før du river det gule av skallet med den fine siden av rivjernet. Del opp en eller to av sitronene og klem ut nok saft til at det blir ¾ dl. Rør inn både sitronskallet og saften.
  • Hell røren over i den smurte formen. Stek kaken i ca. 1 time. Sjekk med en kakepinne etter 55 minutter for å se om den er gjennomstekt. Stikk kakepinnen midt i kaken. Kommer den tørr ut, er kaken ferdig. Hvis ikke, steker du litt lenger før du sjekker igjen. Dersom kaken blir for mørk på toppen, legger du et dobbelt bakepapir over kaken.
  • La kaken avkjøles i formen, på en kakerist.

Sitronsirup:

  • Mens kaken steker, kan du lage sirupen. Hvis du har et zestjern, er det genialt å bruke nå, for da får du lett disse lange tynne sitronskallstrimlene som du ser på bildet. Du kan også bruke en grønnsaksskreller og så skjære tynne strimler med en kniv.
  • Del sitronen i to og klem ut nok saft til at det blir ½ dl. Bruk evt. også fra de sitronene som er igjen fra selve kaken. Ha sitronsaften i en liten kjele sammen med de to sukkertypene og kok opp. La det småkoke i 5-6 minutter til sukkeret er helt oppløst og det får en sirupaktig konsistens. Ha i sitronskallet og la det avkjøles.
  • Når kaken er nesten avkjølt, heller du sirupen over kaken.

Servering:

  • For å servere yoghurten finest mulig, hvelver du en serveringsskål over yoghurtbegeret før du setter det hele på hodet. Kakk litt i boksen og klem litt på sidene slik at det slippes inn litt luft. Da vil også yoghurten slippe begeret og falle fint i skålen.
  • Bruk baksiden av en skje til å røre to runder i yoghurten slik at sitronsaften blir lett blandet med yoghurten. Enjoy!

Denne oppskriften er laget i samarbeid med Fru Timian

PS! De selger polenta i alle dagligvarebutikker med stort utvalg, innvandrerbutikker og helsekost.